Ayurveda

Ayurveda en Mesologie of Mesoloog

Wat is Ayurveda?

Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich inmiddels verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan. Ayurveda is vermoedelijk de oudste geneeskunst van de wereld. Volgens schattingen is Ayurveda zo’n 4500 jaar oud.

Ayur betekent “leven” en Veda betekent “weten”. Ayurveda betekent dus letterlijk ‘kennis over het leven’. De centrale ayurvedische gedachte is dat een ziekte eerst in de geest ontstaat en zich pas na herhaald genegeerd te worden in het lichaam uit.

De geest wordt daarbij beschouwd als de regisseur van de energieën die het lichaam doen leven. De Ayurveda vertrouwt daarbij op het eigen herstellend vermogen van de mens.

Volgens Ayurveda vinden we de sleutel tot evenwicht en gezondheid in het in balans houden van de drie bio-krachten of ayurvedische basisenergieën (Dosha’s): Vata (bevat de elementen ether en lucht), Pitta (bevat het element vuur) en Kapha (bevat de elementen aarde en water). Bij onze geboorte zijn onze Dosha’s optimaal in balans. Dat wil niet zeggen dat er vastgestelde waarden zijn die voor iedereen optimaal zouden zijn. Volgens de Ayurveda is ieder mens anders. De verdeling van onze VataPitta en Kapha zijn uniek als een vingerafdruk. Volgens de Ayurveda is iemand in evenwicht zodra de huidige dosha’s in evenwicht zijn met hoe ze bij onze geboorte waren.

Wanneer deze combinatie door onze manier van leven verstoord wordt, raken wij uit balans, waardoor klachten of ziekten kunnen ontstaan. Ayurveda is erop gericht om de balans tussen de drie dosha’s te herstellen. Bijvoorbeeld door het lichaam ontdoen van gifstoffen (ama), parasieten, schimmels, virussen en schadelijke bacteriën. Dit wordt onder andere bewerkstelligd door middel van kruiden en voedingsadvies.

Bij de meeste mensen overheersen van nature een of twee van die bio-krachten. Deze dosha’s zijn de krachten die alle biologische procesen beheersen, van eenvoudige celactiviteit tot aan complexe lichaamsfuncties. Welke dosha dominant is zegt iets over hoe de stofwisseing van je lichaam functioneert. Als er klachten zijn ontstaan dan is er een verstroing in het natuurlike evenwicht tussen Vata, Pitta en Kapha opgetreden. Dit kan allerlei oorzaken hebben: overmaat van voeding, voeding die niet bij je past, verkeerde voedingscombinaties, te winig eten, eenzijdige activiteiten, onregelmatig leven, eten als je geen honger hebt, sterke temperatuurswisselingen, overbelasting van de zintuigen door stress, fysiek en psychisch trauma, woede, droefheid, verminderde vertering, ophooping van gifstoffen, activiteiten op verkeerde plaats en tijd, in een verkeerd klimaat, of jaargeijde, en niet passend bij leeftijd en pyschische structuur en sociaal cuturele achtergrond.

Welke onderdelen gebruikt de Mesoloog?

De Mesoloog gebruikt de ayurvedische pols- en tongdiagnose en de observatie van het lichaam om iemands constitutie (overheersende Dosha) te bepalen. Daarnaast kunnen ook ayurvedische kruiden worden ingezet als onderdeel van de behandeling of een voedings- en leefstijladvies dat op ayurveda gebaseerd is. Hoe een voedingsmiddel de Dosha beinvloedt, wordt gebaseerd op de zes smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend en op het effect van het voedingsmiddel op de lichaamsweefsels en de lichaamskanalen; stimuleert of onderdrukt het de stofwisseling en doet het, op de lange termijn, het lichaamsweefsel toe- of afnemen.

Wil je dat de Mesoloog aandacht besteed aan jou specifieke Dosha-type? Mail dan voor je volgende afspraak je ingevulde

Uitgebreide Dosha-test

Ben je zelf benieuwd?

Beknopte Dosha-test!