Vata

Het concept van de vijf elementen aarde, water, ether, lucht en vuur vormt de kern van de wetenschap van de Ayurveda. Van deze elementen horen ether en lucht bij vata.

Vata staat voor beweging in ons lichaam. Bij vata horen eigenschappen als droog, veranderlijk, beweeglijk, licht, koud, subtiel, snel, indringend en ruw. Omdat vata voor beweging staat heeft het vooral sturende eigenschappen in ons lichaam. De vata-tijden op de dag zijn van 14:00 tot 20:00 en van 02:00 tot 6:00. Het seizoen met vata-eigenschappen is de herfst en het begin van de winter. In ons leven gaat vata een grotere rol spelen als we ouder worden. Eigenschappen en perioden die overeenkomen met vata kunnen vata doen toenemen in ons lichaam.

Iedereen heeft vata-eigenschappen in zich. Bij sommige mensen is het de overheersende kracht in het lichaam. Deze mensen kun je herkennen doordat ze veel vata-eigenschappen bezitten. Deze mensen zijn volgens de ayurveda bevattelijk voor vata-achtige aandoeningen en ziekten. Dit gebeurt wanneer vata toeneemt en de balans tussen vata, pitta en kapha verstoord raakt. Iemand met veel vata heeft daar een grotere kans op, maar ook mensen waarbij een ander type overheerst kunnen door omstandigheden een verhoogde vata krijgen.

Om weer in balans te komen kunt u bepaalde voedingsvoorschriften en leefregels naleven die het teveel aan vata doen afnemen.

Het zuivere vata-type

Een vata-type is licht en fijn gebouwd, heeft een droge, gevoelige huid en heeft het snel koud. Hij of zij doet alles snel. De energie komt in vlagen. De spijsvertering is onregelmatig. Een vata-type is enthousiast, fantasierijk, gevoelig en snel van begrip. Een vata-type kan ook angstig, zorgelijk en zenuwachtig zijn.

Adviezen die vata doen afnemen

Over het algemeen geldt dat u juist dingen moet doen tegengesteld aan de vata-eigenschappen. De belangrijkste eigenschappen van vata die u in de gaten moet houden zijn droog, licht/beweeglijk en koud.

  • Breng regelmaat aan in uw leven: eet, slaap, werk en ontspan op vaste tijden
  • Blijf warm: drink warme dranken, eet warm eten, neem warme baden of douches, kleed u warm aan, ga naar de sauna, ga in de zon zitten, vermijd tocht.
  • Maak contact met de aarde: ga wandelen, ga in de tuin werken, ga in het gras liggen.
  • Kies regelmatig voedsel met de smaken zoet, zout en zuur. Voedsel met een zoete smaak zijn vooral granen, rijp fruit en bepaalde groenten. Een snuf zout toevoegen aan het eten is goed voor vata, net als het eten van soep. De zure smaak vindt u vooral in yoghurt en karnemelk, citrusvruchten, azijn en in het zuur ingelegde producten.
  • Wees voorzichtig met de smaken scherp, bitter en wrang. Scherpe kruiden dient u met mate te gebruiken. De bittere smaak vindt u in bepaalde groenten en kruiden. De wrange smaak komt vooral voor in onrijp fruit en bepaalde bessen.

Wat kan de Mesoloog doen?

Deze informatie is erg beperkt, omdat iedereen uniek is. Voor uitgebreide informatie, speciaal op jouw lichaam afgestemd, kun je het beste een afspraak inplannen met de Mesoloog. De Mesoloog kan helpen te bepalen wat jouw is en je aan de hand daarvan specifiek advies en uitgebreid voedingsadvies geven. Wil je dat de Mesoloog aandacht besteed aan jou specifieke Dosha-type? Mail dan voor je volgende afspraak je ingevulde

Uitgebreide Dosha-test

Ben je zelf benieuwd?

Beknopte Dosha-test!