Pitta

Het concept van de vijf elementen aarde, water, ether, lucht en vuur vormt de kern van de wetenschap van de Ayurveda. Van deze elementen horen vuur en water bij pitta.

Pitta staat voor de stofwisseling in ons lichaam. Bij pitta horen eigenschappen als olieachtig, heet, scherp, sterke geur, licht en vloeibaar. Het seizoen met overeenkomstige eigenschappen is de zomer. Over de dag gezien is pitta het actiefst tussen 10.00 en 14.00 uur en van 22.00 tot 02.00 uur. Pitta gaat een grotere rol in ons leven spelen vanaf de pubertijd. Eigenschappen en perioden die overeenkomen met pitta kunnen pitta doen toenemen in ons lichaam.

Iedereen heeft pitta-eigenschappen in zich. Bij sommige mensen is het de overheersende kracht in het lichaam. Deze mensen kun je herkennen doordat ze veel pitta-eigenschappen bezitten. Deze mensen zijn volgens de ayurveda bevattelijk voor pitta-achtige aandoeningen en ziekten. Dit gebeurt wanneer pitta toeneemt en de balans tussen kapha, pitta en vata verstoord raakt. Iemand met veel pitta heeft daar een grotere kans op, maar ook mensen waarbij een ander type overheerst kunnen door omstandigheden een verhoogde pitta krijgen.

Om weer in balans te komen kunt u bepaalde voedingsvoorschriften en leefregels naleven die het teveel aan pitta doen afnemen.

Het zuivere pitta-type

Een pitta-type is intens, ambitieus, openhartig, opgewekt, vastbesloten, ondernemend, intellectueel, belust op discussie, leidinggevend en wilskrachtig. Een pitta kan ook veeleisend, ongeduldig, perfectionistisch, jaloers, humeurig, sarcastisch of kritisch zijn. Pitta zorgt voor een krachtige spijsvertering, grote eetlust en vaak overmatige dorst.

Leefregels die pitta doen afnemen

Over het algemeen geldt dat u juist dingen moet doen tegengesteld aan de pitta-eigenschappen. De belangrijkste eigenschappen van pitta die u in de gaten moet houden zijn heet, vochtig, olieachtig en licht.

  • Zoek de koelte op en zorg voor voldoende frisse lucht
  • Draai na het douchen nog even de koude kraan open
  • Eet gematigde hoeveelheden en neem niet te veel tussendoortjes
  • Neem regelmatig verse koriander, dille, venkel, munt, peterselie, geelwortel
  • Kies vooral voor voedsel met een zoete, bittere en wrange smaak. Een salade van bladgroenten, boerenkool, raapstelen en peterselie heeft bijvoorbeeld een bittere smaak

Wat kan de Mesoloog doen?

De Mesoloog kan helpen te bepalen wat jouw is en je aan de hand daarvan specifiek advies en uitgebreid voedingsadvies geven. Wil je dat de Mesoloog aandacht besteed aan jou specifieke Dosha-type? Mail dan voor je volgende afspraak je ingevulde

Uitgebreide Dosha-test

Ben je zelf benieuwd?

Beknopte Dosha-test!