
Het concept van de vijf elementen aarde, water, ether, lucht en vuur vormt de kern van de wetenschap van de Ayurveda. Van deze elementen horen aarde en water bij kapha.
Het concept van de vijf elementen aarde, water, ether, lucht en vuur vormt de kern van de wetenschap van de Ayurveda. Van deze elementen horen aarde en water bij kapha.
Kapha staat voor de structuur en opbouw van ons lichaam. Bijbehorende zintuigen zijn smaak en reuk. Bij dit type horen eigenschappen als koud, zwaar, olieachtig, kleverig, glad, langzaam en zacht. De kapha-tijden van de dag zijn van 6:00 tot 10.00 uur en van 18.00 tot 22.00 uur. Het seizoen met kapha-eigenschappen is de winter en het begin van het voorjaar. In onze kindertijd speelt kapha de grootste rol. Eigenschappen en perioden die overeenkomen met kapha kunnen kapha doen toenemen in ons lichaam. Iedereen heeft kapha-eigenschappen in zich. Bij sommige mensen is het de overheersende kracht in het lichaam. Deze mensen kun je herkennen doordat ze veel kapha-eigenschappen bezitten. Deze mensen zijn volgens de Ayurveda bevattelijk voor kapha-achtige aandoeningen en ziekten. Dit gebeurt wanneer kapha toeneemt en de balans tussen kapha, pitta en vata verstoord raakt. Iemand met veel kapha heeft daar een grotere kans op, maar ook mensen waarbij een ander type overheerst kunnen door omstandigheden een verhoogde kapha krijgen. Om weer in balans te komen kunt u bepaalde voedingsvoorschriften en leefregels naleven die het teveel aan kapha doen afnemen.
Het zuivere kapha-type
Een kapha-type is stabiel, vastberaden, stralend, dankbaar, oprecht, vergevingsgezind, tolerant, geduldig en rustig. Maar een kapha-type kan ook bezitterig, hebzuchtig, jaloers en materialistisch zijn. Kapha zorgt voor een groot uithoudingsvermogen, goede en lange slaap, stevige en soepele gewrichten.
Leefregels die Kapha doen afnemen
- Zorg iedere dag voor voldoende lichaamsbeweging
- Slaap niet overdag of na het eten en blijf niet te lang op de bank hangen
- Stimuleer jezelf om in actie te komen
- Neem regelmatig komijnzaad, zwarte peper, rode peper, cayennepeper, chilipoeder, mosterdzaad, gember (vooral gedroogde), geelwortel (kurkuma/koenjit), knoflook, kaneel, kruidnagel, kardemon en fenegriek.
- Neem veel verse groenten en kruiden. Kies vooral voor voedsel en kruiden met een scherpe, bittere en wrange smaak en voedsel dat warm, licht en droog is.
Wat kan de Mesoloog doen?
De Mesoloog kan helpen te bepalen wat jouw Dosha is en je aan de hand daarvan specifiek advies en uitgebreid voedingsadvies geven. Wil je dat de Mesoloog aandacht besteed aan jou specifieke Dosha-type? Mail dan voor je volgende afspraak je ingevulde
Ben je zelf benieuwd?