Nikkelallergie/stapeling; Trend of realiteit?

Steeds meNikkelallergieer mensen zijn bezig met gezond leven en gezonde voeding. Veel mensen laten bepaalde voedingsmiddelen uit de voeding weg, omdat ze van mening zijn dat ze hier niet goed op reageren. Één van de veel voorkomende veranderingen in dieet is het weglaten van producten die veel nikkel bevatten. Is dit nuttig? En zo ja, voor wie dan?

Wat is Nikkel?

Nikkel is een hard, corrosiebestendig metaal dat in veel zilverkleurige metalen voorkomt. Het voorkomt roest en geeft een fraaie zilverglans. Het komt o.a. voor in goedkopere sieraden, ritssluitingen, gespen, broekknopen, horloges, bh-sluitingen of bh-beugels, rvs-keukens, piercings en euromunten.

Waar vind je Nikkel?

  • Voedsel bevat van nature kleine hoeveelheden nikkel. Sommige voedingsmiddelen bevatten relatief veel nikkel.
  • Verondersteld wordt zelfs dat nikkel uit pannen en bestek vrijkomt door het koken van groenten die rijk zijn aan zuren.
  • Drinkwater bevat ook nikkel, vooral het eerste water dat ’s ochtends uit de kraan komt.
  • Ook via de lucht zou nikkel in de vorm van kleine stofdeeltjes kunnen worden ingeademd. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde beroepen waar met metalen wordt gewerkt.

Hoe uit een nikkel allergie zich?

Nikkelallergie is de meest voorkomende vorm van contactallergie, waarbij na huidcontact met een nikkelbevattend voorwerp of materiaal eczeem ontstaat. Het kan zich op elke leeftijd ontwikkelen en blijft vele jaren tot levenslang bestaan. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer 10 procent van de vrouwen en 2 procent van de mannen heeft een overgevoeligheid voor nikkel. Ook door voedingsmiddelen zou een overgevoeligheidsreactie uitgelokt kunnen worden. Een minderheid van de mensen met een contactallergie voor nikkel reageert ook op nikkel dat voorkomt in de voeding.

In het algemeen kan een overmatige consumptie van een bepaalde stof een oorzaak zijn van een overgevoeligheidsreactie. Een andere belangrijke factor is een verstoring van de spijsvertering. Verder speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Factoren die de klachten kunnen verergeren zijn stress, zweten en menstruatie.

Hoe weet je of je overgevoelig bent voor Nikkel?

De dermatoloog kan contactallergie door middel van allergietesten op de huid vaststellen, overgevoeligheidsreacties door nikkel in de voeding wordt regulier niet getest. Wel wordt in sommige gevallen vanuit regulier een nikkelarm voedingsadvies geadviseerd. De Mesoloog kan kijken of er aanwijzingen zijn voor een overgevoeligheid voor nikkel.

Enkele tips

  • Het nikkelgehalte in kraanwater daalt door eerst het water goed te laten doorlopen. Warm water versnelt corrosie. Het lost bepaalde stoffen in de boilers en de waterleidingen gemakkelijk op. Zo kan warm water uit de boiler veel meer nikkel, maar ook koper, ijzer en zink bevatten dan koud water.
  • Eet gevarieerd. Dit voorkomt dat je teveel van een bepaalt voedingsmiddel binnenkrijgt en je hier reacties van kunt ondervinden.
  • Ga niet zomaar voedingsmiddelen weglaten uit je dieet zonder dat je zeker weet dat je hier op reageert. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je (onnodig!) te eenzijdig voedsel binnen krijgt, wat weer tot andere problemen kan leiden.

Wat doet de Mesoloog?

De Mesoloog kan kijken of er aanwijzingen zijn voor een overgevoeligheid voor nikkel. Zo ja, dan kan hij kijken welke therapie of dieet het beste bij uw specifieke situatie past.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s