Orthomoleculaire Geneeskunde

Wat is Orthomoleculaire Geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van geneeskunde met een wetenschappelijke onderbouwing. De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: het juiste molecuul op de juiste plaats. Orthomoleculaire geneeskunde gaat dan ook over het weer gezond gaan functioneren op het niveau van onze weefsels, cellen en moleculen. Met Orthomoleculaire geneeskunde en therapie ga je na welke processen in het lichaam verstoord zijn. Door ervoor te zorgen dat alles op celniveau weer goed werkt, kan de ziekte opgelost worden en het lichaam herstellen. Dit gebeurt door het lichaam te voeden met natuurlijke stoffen in optimale hoeveelheden. Niet alleen de klacht wordt behandeld, maar ook de oorzaak wordt achterhaald. Hierna laten we het lichaam zich herstellen met lichaamseigen stoffen. Aangezien voedingsstoffen of voedingssupplementen passen beter in de stofwisseling dan chemische geneesmiddelen, ligt de nadruk hierbij in het bijzonder op juiste voeding, vitamines en sporenelementen.

Voeding speelt namelijk een belangrijke rol in onze gezondheid. Alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen vinden hun weg naar de cellen in ons lichaam. Door verkeerde voeding en een ongezonde leefstijl ontstaat een tekort aan vitale stoffen. Hierdoor kan het lichaam verzwakt of (ernstig) ziek raken. Vervuiling in de lucht, water en de grond resulteren in een toxische belasting voor het lichaam. Daarnaast bevatten onze groenten en fruit niet meer de juiste voedingsstoffen. Langdurige tekorten van micro-nutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen), kunnen leiden tot vele stoornissen in onze stofwisseling. Hierdoor ontstaat meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen.

De Orthomoleculaire geneeskunde probeert via het herstellen van de ideale balans van de essentiële stoffen in het lichaam de gezondheid te optimaliseren. Tot deze essentiele stoffen behoren vitamines, mineralen, sporen-elementen, aminozuren, vetzuren en andere bioactieve stoffen die onder andere in groenten en fruit voorkomen.

Er bestaan ongeveer 45 essentiële voedingsstoffen of nutriënten. Deze zijn zeer belangrijk voor de gezondheid, omdat ze een sleutelpositie innemen in de celstofwisseling. De contractie van spiervezels, de zenuwgeleiding, de hormoonaanmaak en ontelbare andere functies hangen af van een continue en uitgebalanceerde aanvoer van deze voedingsstoffen.

De reserves van mensen raken sneller uitgeput door onder andere ziekte, stress, chronische overbelasting tijdens werk en/of sport, roken, overmatig alcoholgebruik en gebruik van verdovende middelen.

Welke onderdelen gebruikt de Mesoloog?

De Mesologie maakt zowel in diagnose als in behandeling ruim gebruik van de inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde. Regelmatig zal de Mesoloog voedingssupplementen voorschrijven of dieetadviezen geven.