Voedselherkenning slijmvliezen

Verschillende functies van de slijmvliezen zijn belangrijk om aan te pakken bij de cliënt, mocht zich hier een dysfunctie voordoen.

De slijmvliezen vormen een laag cellen die de binnenwand van de lichaamsholten (mond, keel, longen, maag, darm, baarmoeder, vagina, blaas) bekleden en slijm produceren. De slijmvliezen hebben een beschermende rol: samen met de huid vormen zij de eerste barrière tegen onder andere virussen, bacteriën en gifstoffen. Een goede conditie van de slijmvliezen is daarom noodzakelijk voor een goede afweer. Daarnaast zijn ze overal in het lichaam betrokken bij opname- en uitscheidingsfuncties. De slijmvliezen in het lichaam staan in verbinding met elkaar en informeren elkaar. Irritatie van de slijmvliezen in de darmen, kan de slijmvliezen elders in het lichaam belasten, zoals:

  • Neus-, keelgebied, longen (verkoudheid, sinusitis, longproblemen)
  • Maagslijmvlies (pijn, maagzuur)
  • Darmen (opgeblazen gevoel)
  • Blaas, urinebuis (terugkerende blaasontstekingen)
  • Baarmoeder (menstruatiestoornissen, witte vloed)
  • Gewrichten (stijfheid, pijn, zwelling)

Voedselherkenning / Chemosensoren in de slijmvliezen

Het idee van smaakwaarneming in darmslijmvliezen, gal en pancreas door “brush” cellen is meer dan twee decennia geleden al naar voren gekomen. Door nieuwe onderzoeksmethoden weten we hier langzaam meer over.

Ter hoogte van het eerste deel van het duodenum (duo) vindt de voedselherkenning plaats waarmee een signaal gaat naar de dunne darm, de pancreas en galblaas voor afgifte van talrijke stoffen zoals hormonen, verteringsenzymen en gal. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering. Een dysfunctie van het duodenum heeft een verstorende functie op de opname van voedingsstoffen en kan tevens leiden tot voedselintoleranties.

Het is belangrijk om o.a. de volgende aspecten te controleren:

  • Zijn er tekorten of overschotten van vitaminen en mineralen, vetten, suikers of aminozuren die belangrijk zijn voor de slijmvliezen van het duodenum en de klieren die zich daar bevinden.
  • Hoe is de electrolytenuitwisseling ter hoogte van het duodenum (natrium, kalium etc) Veel communicatie aldaar vind plaats via elektrolyten.
  • Is het cytochroom p450 (cyp) systeem functioneel of overbelast? Cyp enzymen zijn onder andere belangrijk bij de afbraak van schadelijke stoffen. De omzettingsmogelijkheden van deze enzymen zijn beperkt en kunnen door bepaalde voeding en medicatie overbelast raken.
  • Zijn er voedselintoleranties die de slijmvliezen kunnen beschadigen of de voedselherkenning kunnen verstoren?
  • Hoe is de neurale en hormonale feedback naar de andere organen (maag, gal, pancreas, hersenen)?

Waarom is het belangrijk om eventuele dysfunctie van het duodenum aan te pakken?

  • de vertering in het duo kan de opname van voedingstoffen beïnvloeden
  • de vertering in het duo kan de darmflora verderop beïnvloeden
  • de dopamine, serotonine en andere neurotransmitters die voor 95% in de darm worden geproduceerd kunnen veel invloed hebben op emoties en denken en kunnen worden verstoord door dysfunctie van het duo.
  • Bovenstaande verstoringen kunnen veel invloed hebben op het immuunsysteem en op hoeveel energie iemand heeft.

Denk je dat het wel meevalt met de belasting/verstoring van de voedselherkenning in de darm bij veel mensen? Lees dan eens de etiketten van light mayo en vergelijk dat met waar mayonaise eigenlijk van gemaakt werd (olie en eigeel). Of doe hetzelfde met brood. Deze toevoegingen hebben vaak invloed op de waarneming van de darm.