Weetje!
Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?
Hoewel Mesologie een relatief nieuw begrip is in de geneeskunde, is Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) één van de oudste geneeswijzen ter wereld. TCM is al duizenden jaar oud. Hierdoor is de Chinese Geneeskunde uitgegroeid tot een zeer uitgebreid en waardevol systeem, dat een grote bijdrage aan de huidige gezondheidszorg kan leveren.
Vanuit de oude Chinese natuurfilosofie is de basisgedachte dat ziektes ontstaan doordat de balans in het lichaam verstoord is. Er wordt vanuit gegaan dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Hiermee wordt bedoeld dat lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit psychische problemen of emoties en dat psychische problemen kunnen voortkomen uit lichamelijke klachten. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens als eenheid van lichaam en geest gezien wordt. Deze geneeskunde heeft als doel het verstoorde evenwicht van de cliënt weer terug in balans te brengen zodat de klachten door het zelfgenezende vermogen van de cliënt kunnen afnemen.
De TCM bekijkt klachten fysiek, psychisch, en emotioneel. De Traditionele Chinese Geneeskunde is geïnspireerd op de Tao (de weg van de natuur), die tegenstelling kent (yin en Yang), en bestaat uit vijf elementen (de 5 fasen: hout, vuur, aarde, metaal en water). De polariteit (tegenstelling) tussen Yin en Yang is volgens de TCM de drijvende kracht in alle beweging en alle processen. In de TCM legt men een verband tussen deze energetische fasen en de fysieke, psychische en emotionele toestanden van het leven. Aan elke fase kent men een aantal eigenschappen toe.
Welke onderdelen gebruikt de Mesoloog?
In de Mesologie wordt onder andere gebruik gemaakt van de TCM om een verstoring vast te stellen. Allereerst voelt de Mesoloog de pols. Aan de pols wordt de verschillende energie van de diverse organen gevoeld. Hier kan men vaststellen of een orgaanenergie normaal, zwak of sterk is. Daarnaast gebruikt de Mesologie de tongdiagnose uit de TCM. Aan de tong kan men vaststellen hoe de voedingstoestand is, hoe de vochtigheid is en hoe de vertering verloopt. Beslag op de tong kan bijvoorbeeld betekenen dat er onverteerde bijproducten van de vertering zijn. Een dik beslag kan duiden op een overmaat aan damp, een witte kleur van het beslag kan verwijzen naar koude, terwijl een geel beslag hitte kan verraden. Op de tong worden volgens de TCM en de Mesologie alle organen geprojecteerd als een plattegrond, zodat ook op die manier iets over de organen gezegd kan worden.
De TCM helpt de Mesoloog om zijn blik te verbreden, om verbanden te zien die anders verborgen blijven en om een goede therapiekeuze te maken.